Sitenizin Ziyaretçilerini Etkileyen Faktörler.
Sitenizin Ziyaretçilerini Etkileyen Faktörler.Web Sitenize herhangi bir ziyaretçi giriş yaptığında ilk izlenimleri hemen o an oluşmaya başlar. Ziyaretçi eğer ilk etapta negatif bir elektrik alırsa web sitenizi hemen terk etme olasılığı yüksektir.
“Web Tasarım ve Site Ziyaretçilerimizi Etkileyen Faktörler” isimli başlıkta da geçen temel faktörleri aşağıda bulabilirsiniz.
Web Sitesinin Açılma Süresi
Çoğu insan yavaş açılan web sitelerine karşı sabırsızdır. Örneğin, o sayfada 10 saniye harcayacak bir ziyaretçi, sayfanın açılmasını 10 saniye beklemez. Beklese bile sıkılır. Dolayısıyla sayfa görüntüleme sayınız düşer. Ayrıca bu durum SEO açısından da sakıncalıdır.
Web Sitesinde Görünen Hata Mesajları
Web sitenizde bir hata varsa bunu en kısa sürede gidermeniz gerekir. Aksi halde SEO açısından sıkıntılar oluşur. Hata veren web sitelerini Google gibi arama motorlarının sonuçlarda çok arkalarda göstermesi kadar doğal bir şey yoktur.
Ayrıca içerik ve site taşındıktan sonra meydana gelen 404/Sayfa bulunamadı tarzında hata sayfaları/mesajları da SEO ve ziyaretçi memnuniyeti açısından çok büyük bir eksidir.
Web Tasarım ve Renkler
Sitenizin içeriğinden daha önce dikkat çeken şey renkler, tasarım, yerleşim gibi şeyler yani web tasarımıdır. Sitenizin renk teması ile yaptığınız iş arasında bir bağ vardır. Çünkü renklerin anlamları vardır.
Uyumlu ve anlamlı renkleri seçmek uzman tasarımcıların bildiği şeyler olsa da birçok web aracıda mevcuttur.
Logo Tasarımı ve Marka
Web tasarım çalışmalarında genel olarak logo sol üst köşeye yerleştirilir. Bu alan sitenizin başköşesidir aynı zamanda… Logo tasarımında akılda kalıcı olması kadar olabildiğince sade bir tasarım ile mümkün olan en fazla şeyi ifade etmesi önem taşır.Web tasarımına gelince de logo yerleşim gereği ziyaretçinize güven verecek bir yapıda olmalıdır.
Site Üst Görselleri
Bu tarz görseller site-logosu/üst-menüsü ile asıl menü veya içerik arasına yerleştirilen resimlerdir. Bu resimler Photoshop çalışması yâda ilustrasyon da olabilir.
Bu görseller ilk etapta ilgi çekici ve güven vericidir. Özellikle kurumsal web tasarımçalışmalarında özellikle kullanılmalarını tavsiye ederim. Yan etkilerine gelince, web tasarım çalışmaları esnasında fark edilebilir bir sorun vardır. Bu tarz resimler ziyaretçiyi asıl içerikten uzaklaştırır. Bunun yerine bu tarz çalışmalar sadece site ana sayfasında ya da ana kategorilerde kullanılabilir.
Tipografi
Tipografi yazı fontu, kalınlığı, boyutu ve yerleşimi demektir ve çok etkilidir. Web tasarımınız çok sade bir şekilde ama iyi bir tipografi ile mükemmel bir görünüme sahip olabilir.
Sayfa Tasarımı
En önemli tasarım ipuçlarından birisi de layout/şablon’dur. Hangi şablonu kullanırsanız kullanın, kullanacağınız şablon sitenizdeki önemli yerlere ziyaretçilerinizin dikkatini çekebilmelidir. Şablon sadece web tasarım oluşturmak için kullanılmaz, ayrıca web sitenizi ziyaretçilerin daha iyi ve kolay bir şekilde kullanmalarını mümkün kılar.
Reklamlar
Sitenize dair kötü izlenim oluşmak isterseniz her yeri reklamlarla doldurun. Özellikle pop-up reklamlar ziyaretçinin hemen kaçması için yeterlidir.
Reklam yerleşimi ziyaretçiyi rahatsız etmemelidir. Reklamlar sitenizin renk ve tasarım bütünlüğünü bozmamalı, ziyaretçinin odaklanmasını engellememelidir.
Saygınlığınız
Sitenize verilen linkler sayesinde ziyaretçiler siteniz hakkında önceden fikir sahibi olabilirler. Siteniz hakkında yapılan yorumlar da, önceden edinilmiş kötü ya da iyi izlenimler yaratır. Bu yüzden web üzerindeki saygınlığınız önemlidir. Ayrıca var olan saygınlığınızı korumanız da bir o kadar önemlidir.
Site İçinde Gezinme Kolaylığı
Kötü bir gezinme yapısına sahip bir web sayfası hedefine ulaşmakta güçlük çeker. Sitede bulunan yazılara ulaşırken yaptığımız tıklama sayısı arttıkça ziyaretçi de daha fazla sıkılır. Ayrıca bütün içeriği bir menüye sığdırmak ta mantıklı değildir. Bunun yerine kategorilere linkli bir menü ve açılan sayfada ilgili kategoriye ait yazılar en iyisidir. Çok yazınız varsa son yazıların daha önce görüntülendiği bir yapı tercih edilebilir. Bu tip uygun değilse çeşitli filtreleme araçları ya da alt kategoriler kullanılabilir. Yazı sayfasında ile yazı ile ilgili diğer yazılar, o yazının içinde bulunduğu kategoriden son yazılar ve ya sitede yayınlanan son yazıları içeren bağlantılar kullanışlı olacaktır.
Amacınız/Hedefiniz
Sitenizi ziyaret eden bir ziyaretçi sitenizin hangi konu hakkında yayın yaptığı bir bakışta anlayabilmelidir. Hakkınızda sayfaları dışında logo’ya yakın bir yerde bu konuyu açıklayan kısa birkaç kelime site amacını açıklamaya yeter. Web tasarımı ile de bu açıklanabilir aslında… Örneğin tuğla desenli bir site ile inşaat sektöründe olduğunuz belli olur.
Profesyonellikten Uzak Olmayın
Profesyonel olmasanız bile bunu belli etmeyin. Düşük kalitede ya da çok büyük görseller kabul edilemez. Site ziyaretçilerinin umurunda olmayan sayaçlar, saatler, döviz tablosu, hava durumu gibi araçları sitenizden uzak tutun. Web tasarımına, logonuza ve renklere önem verin. Çünkü bu tarz şeyler ziyaretçiye amatör olduğunuzu fısıldar…
Her An Erişilebilir Olmak
Web tasarımı ve stratejisi ile bu mümkündür. Çok yüklü bir site geç açılacak ve web sunucuyu yoracaktır. Bu sebeple zamanla sitede kesintiler meydana gelebilir. Web sitenizin günün her saatinde erişilebilir olması SEO açısından da çok fazla önem taşır.
Web Tasarımında Video ve Ses
Günümüzde artan internet bağlantı hızı ile bu yöntem daha fazla kullanılmaya başladı. Web sitenizde ses veya video kullanacaksanız bunun ziyaretçiyi rahatsız etmemesi çok büyük önem taşır. Yani otomatik başlayan ve ya durdurulamayan bir ses/görüntü gibi elementler büyük rahatsızlıklar verebilir. Kullanıcı sitenizle boğuşmak yerine sayfayı kapatır. Bunu da istemeyiz.
Beraber Çalıştığınız Kurumlar
Çalıştığınız kurumların listesini ve bu kurumların yetkin personelinin sizin hakkında söylediği olumlu sözleri web sitenizde yayınlarsanız bu size çok büyük bir güven duyulmasını saplar. Özellikle toplumda bilinen büyük firmaları bu kategoriye alırsanız bunun etkisini hemen görürsünüz.
İçerik
Her şey bir yana “içerik kraldır”. Ziyaretçinin asıl ulaşmak istediği bilgi içerikte saklıdır. Bu sebeple içeriğe gereken önemi vermemiz zorunludur. Ürün tanıtımı yapıyorsak bu ürün ile ilgili temel/teknik bilgileri ve fotoğrafları yazmamız gerekir. Eğer içerik bir yarar sağlamıyorsa onu hiç yayınlamayın daha iyi… Ayrıca yazıların okunabilmesi için imla ve paragraflara dikkat edin. Yazılarınıza yorum yapılmasını sağlayın. Bu yorumlar güven sağlar.
Gereksiz Giriş / Karşılama Sayfaları
Flash veya değişik tasarımlarla yapılan ve intro diye bilinen bu tarz giriş sayfaları ziyaretçiler tarafından hiç beğenilmez. Eğer onuncu, yüzüncü yılınızı kutlamıyorsanız ve ya büyük bir kampanya tanıtımı yapmıyorsanız bunlarda kaçının.